Leerlingen

Wat is een maatschappelijke stage (MaS)?

Een maatschappelijke stage (MaS) is een vak op school. Alleen hoef je er niet voor in de klas te zitten maar ga je buiten de lestijd aan de slag! Misschien vraag je je af: 'wat ga ik dan doen?' Nou, je gaat als vrijwilliger aan het werk. In Nederland zijn er al veel mensen die als vrijwilliger werken. Misschien doet je moeder, opa, tante, broer, vriend/vriendin of iemand anders die je kent al wel vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is het doen van activiteiten bij een vereniging of organisatie of voor iemand anders. Vrijwilligerswerk doe je bij een organisatie die geen winst maakt: dat heet een non-profit organisatie. Het is geen vrijwilligerswerk als je je oom gaat helpen in zijn garage met het repareren van zijn auto, of als je bij je ouders de afwas doet. Het is wel vrijwilligerswerk als je helpt in de kantine bij een sportclub of als je geld ophaalt voor een goed doel. Vrijwilligerswerk doe je omdat je het leuk vindt, je wordt niet betaald. De maatschappelijke stage is bedoeld om je kennis te laten maken met dit werk. Wij denken dat jullie als leerlingen op deze manier buiten school ook veel kunnen leren.

Wat heb ik eraan?

Je hebt er heel veel aan! Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten: 

•Je ontdekt wat vrijwilligerswerk is.

Je leert organiseren. 

•Je leert nieuwe mensen kennen.

•Je ontwikkelt je sociale vaardigheden. 

•Je ontdekt je eigen talenten. 

•Je leert dat het prettig is waardering te krijgen voor je werk.

•Je leert veel over de maatschappij en de mensen om je heen.

•Je leert samenwerken. 

•Je doet iets nuttigs voor een ander. 

•Je ontwikkelt je kennis over de maatschappij. 

•Je versterkt jouw betrokkenheid met de samenleving.

•Je raakt meer betrokken bij je buurt.

Wat we echter vooral hopen, is dat jullie gaan inzien hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn, maar dat het niet altijd vrijblijvend is: soms moet je ook, want verantwoording heb je al snel!

Bron: www.mas4jou.nl

Hoe ziet je stage eruit?

Een maatschappelijke stage duurt minimaal 30 uur. Wat je precies gaat doen tijdens je stage heeft natuurlijk veel te maken met waar je stage gaat lopen. Dat kun je zelf bepalen. Je kunt een keuze maken uit de vacatures die in de vacaturebank staan maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een stageplaats. Hou er wel rekening mee dat de stagecoördinator op je school de stage goed moet keuren. Hoeveel uren je precies stage mag gaan lopen wordt bepaald door de school waar je op zit. 

Wil je meer weten?

Op de site www.maatschappelijkestage.nl kunt je onder andere de folder vinden die speciaal voor leerlingen is gemaakt. Ook vind je daar het MaS- magazine. Klik op één van de onderstaande links, dan kun je deze meteen bekijken:
-MaS-magazine
-Folder voor leerlingen 

Ervaring van...

Jeanine (17 jaar)

“Ik heb bewondering voor vrijwilligers die helpen in het gronddepot. Lijkt me best veel om dat naast een baan te doen.”

Anouk (14 jaar)

“Mijn stages waren geweldig! Ik heb heel erg veel geleerd.”

Kevin (16 jaar)

“Door mijn stage ben ik echt gaan inzien wat je voor andere mensen kunt betekenen. ”

Jennifer (17 jaar)

“Ik wist niet dat oudere mensen nog zo grappig en leuk waren, mijn stage bij het verzorginshuis was gaaf! De waardering en dankbaarheid die ik van de oudere mensen kreeg, die is onbetaalbaar!”

Cool filmpje

Taalcoach Evelien

Meedoen in Nederland begint met het spreken van de Nederlandse taal. Wilt u iemand helpen met de Nederlandse taal? Wordt dan taalcoach!